У Києві пройшов фестиваль українського борщу

07/03/2021

У Києві пройшов онлайн-фестиваль українського борщу. Готувати борщ за різними рецептами прибули представники усіх регіонів країни.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Каріна Бугайченко.

Всеукраїнську онлайн-презентацію “Культура приготування українського борщу” на підтримку кампанії з включення страви до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО провели Міністерство культури та інформаційної політики України разом з ГО “Інститут культури України” за участі голови організації Євгена Клопотенка, відомого шеф-кухаря.

“Юнеско буде десь півтора року дивитися, чи не обманюємо ми їх. І ми повинні продемонструвати культуру таких заходів. У нас і раніше були фестивалі, були деякі заходи, але треба їх зробити набагато більшими. Створити регіональну програму збереження борщу, зробити, щоб кожна область зробила якісь активності з борщем. І тоді, ця страва стане набагато більшим культурним явищем, ніж вона є зараз, і для ЮНЕСКО це буде важливий аргумент”, – пояснив Клопотенко.

Усі кухарі – носії давніх регіональних та родинних традицій приготування цієї страви, які ділитимуться своїми секретами та шукатимуть формулу найсправжнішого українського борщу.

Поділитися традиційними рецептами борщу на фестиваль прибули представники не лише українського народу.

“У нашій родині є борщ, мама його готувала, щоб ми, її діти, їли капусту, бо в кримськотатарській кухні майже немає страв з капустою. Є одна страва — голубці з капустою. Мама дуже переймалася, щоб завжди було щось рідке і з капустою. Тому ми придумали такий вдома борщ. Мама потім цим рецептом заразила і сестер, і сусідів. Єдине що в нашому борщі є айва, баранина, качан кукурудзи, це все великими шматками, як ми тюрки звикли їсти”, – розповіла кримська татарка Лєране Козакевич.

Серед представлених рецептів борщу були як традиційні, так і доволі незвичні.

“Я приїхала готувати зелений борщ з бичками з нашої річки, Південного Бугу. Я учасниця хорового колективу, мене запросили сюди готувати таку страву. Борщ — це наша сільська фішка”, – зазначила Любов Кузьменко з села Матвіївка у Миколаївській області.

Кухарі ділилися секретами не лише приготування борщу, але і його сервірування.

“Взагалі в Мукачеві борщ – це сало, м’ясо, через те, що скоро піст ми вирішили зробити закарпатський пісний борщ. Особливість у тому, що потрібно за декілька секунд змазати тарілку часником і відразу наливати туди борщ, щоб він мав легкий присмак закарпатського часнику”, – поділилася Тетяна Лукачина із Мукачева.

Що відомо

  • У грудні 2020 року Мінкульт повідомив, що хоче ініціювати внесення борщу до культурної спадщини ЮНЕСКО.
  • Український борщ опинився у списку 20 найсмачніших супів у світі за версією американського видання СNN.
  • Етнографиня з полтавського селища Опішні Олена Щербань започаткувала фестиваль борщу та відкрила музей цієї страви.

Джерело: suspilne.media

No Comments

Залишити відповідь